Hüseyin Rahmi Gürpınar fazlasıyla serseri ve başıboş büyüyen baş kahramanıdır. Kendi öz babasının alkol kullanması yüzünden vefat etmesi ile çocuğuna kalan maaşı konu alır. Fakat bu maaşı kahramanımızın annesi ile 2 kardeşlerinin mağdur bırakacak kadar az olmasından dolayı baş kahramanımız hırsızlık yapmaya karar veririz.
Özeti
Farklı gazetelerde metinler yazmış fakat kovulmuş biridir. Baş kahramanımız şu an mesleği dolandırıcılık olan biriyle rastlaşır. 4 lira ile bir lokantada yemek yedirir. Fakat çıkarken iki palto çalarlar. Başkahraman Paltonun cebinde bir Şevki’ye adında bir hanımın Nedim arkadaşı saf derin çaldığı pantolonun cebinde ise Cabir Bey isimli Aşk mektuplarını bulur.
Bu iki Hırsız montları satıp paraları yedikten sonra iki ayrı sırrı da ele veren bu mektuplarla diğer insanlara şantaj yaparlar. Fakat umdukları gibi olmaz yeni büyük bir iş düşünmeye koyulurlar. Baş kahramanımız metin yazmaya devam etmek ister. Metin yazarken konuları ve hikayelerin oldukça açık saçık olayları konu alırlar. Beyaz pazar kazanmaya başlarlar. Yaralı gönüllere teselli isimli oldukça heyecan yaratan bir dergi çıkartmaya karar verirler.
Tıp’tan kovulmuş arkadaşların Suduri’ye sahte diploma yaparlar. Ve muayenehane açmaya karar verirler. Yaralı gönüllere teselli isimli bu genç dergi Yüksek tiraj yaparlar. Oldukça yüksek satış oranlarına sahip olan bu dergi gönül yarası olan insanlara da ayrıca açılan bu muayenehanede tedavi ederler.
Yani dergi Tiraj yaparken Gönül Yarası olanlar da bu muayenehanenin kapısını çalar. Fakat bu durum pek de saf amaç gütmez. Çünkü yaralı gönüllere teselli adlı dergide geçen bütün aşk yazıları Tam da aşk acısı çekenlere göre ayarlanmıştır. Doktora gelen insanlar da amaç doğrultusunda erkek kadın zengin dertlerden şantaj yapabilmektir. Şantaj yapabilmeyi amaçlayan bu 2 dolandırıcı bu durumda bir Hayli kıpırlar baş kahramanımız zamanla bu durumdan bayağı bir mülke edinir.
Artık kendi malları ile geçinebilir duruma gelmiştir. Hatta köşesine çekilecek kadar birikim de yaptığı söylenebilir. Bu paralarla istediğini yapar yani istediğini içer ve istediği kadar güzel bir yaşantı da olur. Utanmaz Adam romanı baş kahramanın teselli yurdunda verdiği bir söyleşi ile sona eren Utanmaz Adam durumunu şu şekilde Açıklar bütün dünyadaki toplumsal hareketlerin kaynağı haksızlık dolandırıcılık çapulculuk ve Esasen soygunculuktur.
Ben de benden zayıf olan birisinin elinde onu küçük duruma düşürecek bir durum gördüğüm zaman ona direk bu durumu şantaj yapıyorum. Bu durumu olabildiğince yasal bir şekilde halletmeye çalışıyorum. Eğer yasal bir şekilde halledemezsem her türlü yasal olmayan illegal şekilde de o parayı elde etmeye çalışıyorum. Şimdi topladım para ile yaşamak isteyen bir kapitalist elindekileri kimseyle paylaşmam diyor. Yani bu durumdan anlayacağımız bir konu varsa o da bütün dünya mallarının aslında derneklerinin esasen haksızlık ile birikimidir.
Hüseyin Rahmi Gürpınar 1934’ de bu romanı yazmıştır. Roman olarak Utanmaz Adam romanı Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın kusurları meziyetleri bir arada topladığı toplumsal bir olgu icra eder. Çünkü aşağı yukarı tüm toplum hayatlarındaki değişiklikleri ve İstanbul çevresinde gerçekleşen olayların bütününü kapsayan bir durum ile muhafaza edilen bütün olguları bu romanda toplamıştır diyebiliriz.
Utanmaz Adam Yazarı Hakkında
Hüseyin Rahmi Gürpınar 50 yıllık bir süre boyunca toplum hayatındaki tüm değişik rastlaşmaları bir arada toplayan bir roman yazmıştır. Çünkü romanlarda geleneksel neşesini yerine yer yer kırmaya da meyil ettiği belirtilir. Bu durumda yargılar kuşakların toplumsal sınıflara bakış açısı gibi unsurların da tümüyle değişebileceğini söylemek pekâlâ mümkündür. Çünkü devrin gelen sorunlarını dile getirmek Onun için bir amaçtır. Bireysel yozlaşmanın bir çöküntü haline gelmesinden dolayı bu olguda gelişen bazı olaylarla bütünleşen bir üslupla kaleme alınır. Ayrıca toplumsal meziyetleri artık gelenekselleşen durumların ortadan kalkabileceğin günümüzde geleneğin gitgide yok olduğunu belirten uzuvlarla, romanlarda karşılaşırız.
Hüseyin Rahmi Gürpınar bu romanında belirttiği üzere kendisi baş kahramanının tüm yolsuzlukları toplumun geride kalmış bütün unsurlarını aşağılayıcı bir dille bize sunar. Çünkü kendi amacı doğrultusunda baş kahramanı bir araç olarak sunar. Hüseyin Rahmi Gürpınar bu romanında onu bildiği kadar amaç doğrultusunda geleneksel sınıflaşmanın yergi unsuru haline gerek anlattığını söylemek mümkündür.