Yalnız Efe’nin Yazarı Ömer Seyfettin’dir. Yalnız Efe kitabının sayfa sayısı yüz on ikidir. Ömer Seyfettin Türk edebiyatında kısa öykünün kurucusudur. En fazla okunan unvanına romanı sahiptir. Roman ilk 25 Nisan 1918 yılında Yeni Mecmua isimli dergide yayımlanmıştır.
Yalnız Efe Özeti
Kumdere köyünde yaşlı ihtiyar ve kızı Kezban yaşamaktadır. İhtiyara ait biraz mal ve mülk bulunmaktadır. Yörük Hoca köyde bulunan fakirlere, dul ve öküz kişilere yardım etmektedir. İhtiyar düzenin bozulmasından büyük bir rahatsızlık duymaktadır. İhtiyar sürekli olarak ah bir genç olsam diye söylenmektedir. Köylülerde Yörük Hoca’yı çok sevmektedir. Yörük Hoca evinde düzenlemiş olduğu toplantılarda da bu konulara değinmektedir.
Kumdere köyüne yakın bir yerde Küçükalan adında bir köy bulunmaktadır. Eseroğlu adında bir faizci bu köyde bulunan herkesi faize bağlamıştır. Borcunu vermeyen Küçükalan köylüleri ise mahkûm edilmiştir. Yörük Hoca, Eseroğlu’nun ne kadar zalim birisi olduğunu bildiğinden dolayı köyde bulunanlara haber göndermiştir ama kimse onun sözünü dinlememiştir. Eseroğlu tüm arazileri eline geçirmiştir. Eseroğlu aynı durumu Kumdere köyüne uygulayamadığından dolayı çok hırslanmıştır. Bu nedenle tüm devlet memurlarını doldurmaktadır.
Yeni gelen kaymakamlara burasının eşkıyalarla dolu olduğunu söylemektedir. Kumdere köyünün haklı kendi geçimlerini kendileri sağlamaktadır. Ova işleri ve avcılık yapmaktadırlar. Bir gün Yörük Hoca ve Eseroğlu karşılaşmaktadır. Yörük Hoca harmanı sattığından dolayı biraz parası bulunmaktadır. Eseroğlu, Yörük Hoca’dan borç para istemiştir. Yörük Hoca, Eseroğlu’na istediği parayı borç olarak vermiştir. Eseroğlu üç yıl geçmiş olmasına rağmen borcu ödememiştir.
Yörük Hoca ise Eseroğlu’na vermiş olduğu borç parayı almak istemektedir. Yörük Hoca borcunu almak üzere Eseroğlu’na gitmeye karar vermiştir. Yörük Hoca hem olumsuz bir tepki almıştır hem de borcunu Eseroğlu’ndan alamamıştır. Yörük Hoca ısrarları sonucunda Eseroğlu’nun kahyasının kardeşi tarafından öldürülmüştür. Kızı Kezban bu haberi tezden duymuştur. Kezban’ı bu haber yıkmıştır. Kezban olduğu yerde ağlamaya başlamıştır. Kezban babasının ölüsünü görmeye gitmeye karar vermiştir. Hiç durmadan kimseyi dinlemeden tez zamanda babasının ölüsüne kavuşmak istiyordu.
Kezban çitliğe ulaşmıştır. Kezban basının kim tarafından ve neden vurulduğunu merak ediyordu. Eseroğlu başta babası olmak üzere tüm köylüye düşmandı. Kezban kâhyanın yanına gitmiştir. Kâhya ilk olarak Kezban’ı süzmüştür. Kâhya, Kezban’a babasının büyük bir dert olduğunu ve başlarını derde sokamamak için öldürdüklerini büyük bir zevkle anlatmaktaydı. Kezban duydukları karşısında şok olmuştur. Kezban’ı babasının ölüsü yanına sonunda götürmüştürler.
Kezban babasını kimin öldürdüğünü sorsa da yanıt alamamıştır. Yörük Hoca’nın ölüsü bütün köy halkı tarafından ertesi sabah köye götürülmüştür. Kezban babasını kimin öldürdüğünü bulmaya kararlıydı. Bu nedenle her yere başvuruda bulunmuştur. Kezban her yere başvuru yapmasına rağmen sonuç alamamıştır. Eseroğlu’nun çobanlarına dahi babasının nasıl vurulduğunu sormuştur. Saf bir kişilik sahibi olan çoban sonunda babasını kimin vurduğunu Kezban’a söylemiştir. Kezban babasını vuranlardan intikam almak istiyordu.
Kezban sırayla öcünü almıştır. Babasının kanını Kezban yerde koymamıştır. Kezban bundan sonra kendisine hedef olarak köylüyü soyan ve masum insanlara zülüm edenlerle mücadele etmeyi koymuştur. Kezban’ın bu cesaretini halk çok beğenmiştir. Kezban’ı halk artık Yalnız Efe olarak anmaya başlamıştır. Kendisini ancak kadınların ve genç kızların görmesine müsaade gösteriyordu. Yalnız Efe’nin kız olduğunu duyanlar ise şaşkına dönmekteydiler. Yalnız Efe özeti bu şekildedir.
Yalnız Efe Konusu
Yalnız Efe konusu Kezban adındaki genç bir kadının uğramış olduğu haksız durum karşısında, kendisi ile birlikte mağdur duruma düşenler için zalim kişilere karşı yapmış olduğu mücadeleleri anlatmaktadır.
Yalnız Efe İncelemesi
Yalnız Efe incelemesi birçok açıdan bakılarak yapılmıştır. Yalnız Efe içerisinde birçok en iyi olarak bilinen hikayeleri toplanmıştır. Eser Türk edebiyatı klasikleri arasında yer almaktadır. Millî Eğitim Bakanlığı’nın ilkokullar için tavsiyede bulunduğu 100 Temel Eser Listesinde yer almaktadır. Yalnız Efe eseri Ömer Seyfettin’in haksızlıklarla direnişini okuyucuya kahramana ve ustaca anlatmaktadır. Eserin bir önemli noktası ise hikâyenin okuyucuya ders verici noktasının bulunmasıdır.
Yalnız Efe kitabının kahramanları Yalnız Efe olarak anılan Kezban, Yörük Hoca ve Eseroğlu’dur. Eser birçok yönü ile Türk edebiyatında yer edinmiştir. Hikâyede Kezban karakterinin haksızlığa karşı göstermiş olduğu mücadele takdir edilmesi gereken bir durumdur. Hikâye Osmanlı yıllarının son zamanlarında bir köyde geçmektedir. Yörük Hoca ve Eseroğlu arasında geçen alacak ve verecek davası cinayet davasına dönüşmüştür. Ömer Seyfettin tarafından kaleme alınan hikâye genç bir kızın dağlara çıkışını konu almaktadır.
Hikâye iki avcının yolda gitmesi sırasında avcıların içlerinden bir tanesinin Kezban’a ait olan hikâyeyi anlatması ile başlamaktadır. Hikâye sebep ve sonuç ilişkisi dahilinde incelenmiştir. Ömer Seyfettin Türk öykücülüğünün önemli temsilcileri arasında yer edinmiş bir yazardır. Kitabın ana fikri ise haksızlığa uğradığımız zaman durumu kabul etmekten ziyade önemli olanın göstermiş olduğumuz çabanı olmasıdır. Hakkımızı sonuna kadar savunmamızın gerekli olduğudur. Bizi mağdur açısına dürenlerle sonuna kadar mücadelemizi elden bırakmamalıyız.
En sonunda doğru olanın kazanacağı öyküde anlatılmaktadır. Kezban’ın öyküde hak için nasıl zalimlerle savaştığı açıkça gösterilmiştir. Kezban halkı soyanlara karşı büyük bir mücadele içerisine girmiştir. Haksızlık karşısında asla susmamalıyız. Sonuna kadar hakkımızı savunmamız gerekmektedir. Doğru olan en sonunda ortaya çıkacaktır.